Парагон недвижими имоти, Габрово, пл. Възраждане №5, Email: office@paragon-bg.com Teлефон: +359 889 507 112 +359  888  057 857

Продажбата на имот, особено в настоящия труден пазар на имоти, доминиран от купувачите, не е лека задача. И докато има хора, които са в позиция да изчакат да продават в по-добър момента за тях и при по-добри цени, на други им се налага да продават поради най-различни причини (дали поради това, че се местят, или нямат възможност да си плащат ипотечния кредит и т.н.) Ето някои грешки, които желаещите да продават могат да избягнат, според финансовото издание Investopdia.com.

1. Слагате неподходяща цена с идеята, че ще я намалите.

Това е може би една от най-сериозните грешки на продавачите, особено ако искат спешно да продадат имота си. Проблемът идва от това, че ако един имот е с цена над пазарната за съответния град и квартал, или значително над офертите в района, това ще демотивира тотално купувачите и никой няма да иска дори да го погледне. Застояването на един имот също се гледа с лошо око, особено при последващо понижение в цената. Мотивираните купувачи би трябвало да търсят възможно най-пазарна цена, с минимална надценка, която да покрие потенциалното искане на купувача за сваляне. А такова в настоящия момент почти е сигурно, че ще има.

2. Емоционално обвързан сте. 
Трябва да сте подготвен, че когато пуснете имота си за продажба, ще идват на огледи всякакви хора. Много от тях ще критикуват, ще искат да отварят шкафове и гардероби, ще правят забележки. Това не бива да ви изнервя. Ако за вас имота е нещо повече от четири стени, не забравяйте, че за купувача това е просто предмет на потенциална покупко-продажба. Пресилени изказвания, или заяждания с потенциалните купувачи няма да ви помогнат да продадете имота си по-бързо.

3. Не прибягвате до услугите на агент.
Продажбата на имот е изключително трудоемко и времеемко начинание. В тази насока, както и при положение, че бихте имали много по-голям достъп до потенциални купувачи, ако ползвате услугите на агент, може би е добре да се замислите да наемете такъв. Той освен, че ще се грижи за потенциалните огледи може много добре да ви ориентира и за пазарните цени, ако имате нереално високи очаквания. Все пак не забравяйте, че агентът е заинтересован от продажба на имота, предвид, че ще вземе комисионната си само при евентуалната му продажба.

4. Смятате в цената реалната стойност на всички направени от вас подобрения.
В процеса на годините най-вероятно сте си пригодили имота максимално да отговаря на вашите изисквания. Това най-вероятно ви е струвало пари. Трябва да имате в предвид обаче, че апартамента ви може да не отговаря на изискванията на потенциалния купувач и той да смята, че ще трябва да инвестира за да го реорганизира напълно, включително и да махне някои от смятаните от вас подобрения. В тази насока не би било разумно да включвате в цената средствата, за подобрения, които сте направили с годините, или най-малкото да ги амортизирате значително за изминалото време и при съгласие от купувача.

5. Очаквате да получите цената, която сте обявили.
Освен, ако цената ви не е най-ниската на пазара, едва ли купувача няма да иска отстъпка. Такава отстъпка може да ви бъде поискана дори и да сте на нива при най-ниските цени, само защото купувачът може да си го позволи, или защото той е доминантната страна в момента. В тази насока почти е сигурно, че ще продадете жилището си най-вероятно за по-малко, отколкото сте го обявили. Липсата на склонност за отстъпки може да направи един имот непродаваем.

6. Продавате през зимата.
За хората, които не са притиснати е по-добре да не продават през зимата. На фона на относително слабото търсене и значителното предлагане в момента, поради кризата, зимата прави нещата още по-сложни.

7. Не пускате снимки, или пускате лошо направени такива.
Все повече хора търсят имотите онлайн. Освен оферираната цена другото, което би привлякло вниманието им и повишило интереса им, това са направени снимки от жилището. Понякога обаче, е много по-добре да нямате снимки, отколкото да имате лошо направени такива, или неподходящо подбрани. Много по-добре е да платите на професионален фотограф, отколкото вие да снимате. Това е една инвестиция, която си струва да направите, за да продадете по-бързо жилището си.

8. Опитвате се да замаскирате сериозни проблеми.
Бъдете сигурни, че сериозните купувачи ще огледат имота ви отвсякъде. Да се опитвате да замаскирате нещо е равносилно на опит за измама, което със сигурност би отблъснало всеки сериозен купувач открил дефекта. Много по-добре е да споделите проблемите и недостатъците на имота си. Честността се оценява много по-високо от това купувачите да смятат, че се опитвате да ги излъжете.

9. Не подготвяте апартамента си за продажба.
Преди да пуснете потенциалните купувачи на оглед, трябва да сте положили известни усилия, за да приведете имота в подходящ и добър търговски вид. Никой няма да купи нещо, което изглежда занемарено и се предлага в лош вид.

10. Подписвате договор с кандидат, който не е подсигурил финансиране.
Напълно резонно е човекът, с който подписвате предварителен договор за продажба на имота да има писмо за предварително одобрение за кредит, ако ще го купува с такъв. В противен случай рискувате да откажете други потенциални купувачи в полза на някой, който няма да успее да намери финансиране на покупката


Споделете тази страница с ваши приятели?